ПРИКАЗНИЦИ ЗА ПОМОШ. Вистински луѓе кои излегоа да го живеат ЛГБТ ивотот. Тие имаат стручно советување, емоционална поддршка од пријателите и семејството и ако сакаат, молитва. Ова се она што владите сакаат да го забранат, нарекувајќи ги терапија за конверзија.

Четири лица во видеа и уште 13 лица ги споделуваат своите напишани приказни на оваа страница.

Ова прво 10-минутно видео има кратки згради од четири подолги интервјуа за да се даде брз преглед на четворицата луѓе кои ги споделуваат своите приказни за излегување од нивните ЛГБТ животи. Некои зборуваат за делот што ја советува „терапијата со конверзија“ што им помогна.

Тие исто така зборуваат за штети што им се наметнати од секуларни советници кои сакаат да ги наметнат своите верувања, обидувајќи се да ги потврдат геј ориентациите.

Четирите целосни интервјуа може да се слушнат тука.

Прочитајте или слушајте ги другите што ги споделуваат своите приказни.

Ендру П.

Имав 24 години, кога стигнав до мојата локална црква, каде што присуствував, за помош при депресија и привлечност во истиот пол. Не сакав да ја привлекувам оваа привлечност со истиот пол. Имав пријатели кои беа геј и лезбејки. Немав проблеми со нив, но за себе, не го сакав тоа. Тоа не помина со моето основно верува и сакав да имам жена и деца во иднина. Така, на патувањето добив помош преку советување и молитва во различни цркви и министерства. Овие беа лоцирани низ Мелбурн Викторија. Никогаш не бев туркан или присилен да се чувствувам лошо од овие цркви или министерства. Тие беа толку прифаќање на ЛГБТ луѓето, и толку многу убави и убави, на моменти не бев сигурна дали тие навистина ќе ми помогнат да се сменам. Секогаш ми беше прикажана loveубов и слобода да го правам она што некогаш го посакував во врска со мојата иста сексуална привлечност.

Овие искуства, преку советување и молитва со црквите и министерствата, помогнаа мојата депресија да исчезне и ми ја одзеде анксиозноста. Со текот на времето, мојата иста сексуална привлечност исто така исчезна. Додека го пишувам ова на возраст од 35, среќно сум во брак со две деца и сакам да бидам само со жена ми. Не жалам што се омажив и никогаш не фантазирам дека сум со ист пол. Го сакам мојот живот и знам дека тоа е затоа што на овие министерства и цркви, заедно со Бога, ме сменија. Овие видови на терапии се толку lубовни и корисни. Не можам да разберам зошто има движење да ги забрани.

Рут Е.

Од суштинско значење е што ние истополовите привлечени луѓе во неволја или болка можат да најдат вид на помош со која се однесуваме. Барав христијанско министерство за да ми помогне да се справам со мојата привлечност од ист пол, бидејќи секуларните организации ги игнорираа или се спротивставуваа на верскиот аспект, така што не можев да бидам целосно отворен со нив. За среќа, најдов едно христијанско министерство кое се занимава со релативно расипаност, без да се обидам да ветам или присилувам ништо. Нивната грижа ми го спаси животот, многу ми го олесни збунетоста и вознемиреноста, ми даде пријатели да разберам да разговарам, го врати моето ментално здравје во следните две години и ние остануваме во контакт, во текот на 5 години подоцна. Те молам, чувај ги другите како мене да не го искористат најлошиот излез.

Стив В.

Прв „излегов“ како геј човек во моите рани 20 и иако не сакав да ги реализирам моите хомосексуални склоности, сепак се чувствував во мир со оној дел од кој сум јас. Набргу потоа, се решив и решив да живеам живот на целибат и да му служам на Бога во христијанската служба. Не помина многу време откако се запознав со една христијанска девојка која мешаше хетеросексуални привлекувања во мене, никогаш порано не сум се чувствувал (до тој момент што секогаш се идентификував како исклучиво хомосексуалец во ориентација)

Поддршката што ја барав од една од моите локални цркви за да помогнам во смислата на сето ова, беше инструментална во поставувањето на мојата сексуална ориентација кон целосно нова траекторија. Сакам да истакнам дека во ниеден момент, во тие рани денови, ниту во текот на поформалните процеси на советување во подоцнежните години, не било каков модалитет на третманот претставувал т.н. „репаративна терапија“. Геј да исправи никогаш не беше целта. Според моето искуство, никогаш немало присила, несигурни „репаративни“ практики или предлози дека треба да го испробам пристапот „лажен-се-до-што-го-направиш“. Напротив, наидов на многу безусловна loveубов и поддршка и охрабрување едноставно да го предадам мојот живот во Божји раце (што веќе правев) и да му ја доверам својата сексуалност на Него. Сега сум во доцните 40s и научив дека ретко се појавуваат брзи поправки во овие ситуации, но искрено можам да кажам дека чувствувам поголема содржина во relationshipубовниот однос и сексуалната интимност со мојата сопруга од кога било досега. Оттогаш научив дека има многу фактори што придонесоа за мојата оригинална сексуална ориентација, што имав можност да ги обработувам и да се движам подалеку, можности што може да ме одбегнат, доколку не сум бил одбиен од вид на поддршка што ми беше достапна во текот на тие години.

Сум се сретнал со други мажи и жени со слично сведоштво, од кои некои станаа добри пријатели, како и со оние кои не се чувствувале привлечени кон спротивниот пол, но избрале целибат како што некогаш сум имал, а сепак други кои избрале да прифаќајте ја нивната хомосексуална ориентација и да се потрудат да се обидат да го помират ова со својата христијанска вера - ги сакам сите нив, и покрај нашите разлики во верата. Сум посетувал и собири на министерства за сексуално откупување од целата нација и можам да кажам со искреност, дека ништо што сум го видел или слушнал досега немал никаква сличност со стереотипната репаративна ’репаративна терапија’ за која се вели дека се практикува од такви групи. Повторно, сосема спротивно, многу е нагласено да се дистанцираат од ваквите практики.

До сега, не сум направил песна и танц за моето искуство, но се повеќе се збунував од игнорантскиот притисок на некои идеалистички малцински групи да ги затворат министерствата за сексуално откупување од луѓе кои добиваат поддршка, што навистина е кршење на нивното право до самоопределување! На ист начин треба да им се даде поддршка на оние кои сакаат да се помират со нивната истополова ориентација, поддршката треба да продолжи да биде достапна за оние кои претпочитаат да ги следат алтернативните опции. Затоа, се чувствувам присилен да „излезам“ повторно, повеќе не како исклучиво геј човек. Ако луѓето не веруваат во Бог или учења од Библијата, тие имаат право да изберат поинаков пат, но ве молам, не ги негирајте другите луѓе кои сакаат да се придржуваат кон својата вера можност да искусат нешто слично на мене ако тие сакам.

Енди В.

Ве молам, не забранувајте го тоа што го нарекувате „Терапија со конверзија“. Вие тврдите дека е штетно и може да предизвика луѓето да бидат самоубиствени, но јас ја најдов ОПОЗИТЕ. Бев очајна и самоубиствена пред да се советувам, и сега сум мирна и среќна. Советувањето (или „терапијата со конверзија“) разгледуваше зошто најдов одредени мажи како привлечни и зошто гледав на одредени геј порно, но потоа се осврнав на моето саморазбирање за мојата машкост, што произлезе од неколку детски трауми. Советувањето се однесуваше на овие трауми во согласност со моите вредности на вербата (и против вредностите на ЛГБТКИ +) и сега немам внатрешен конфликт, нема желба за самоповредување, се чувствувам сигурно, самоуверено и смирено. Овие позитивни чувства директно ги припишувам на советите што другите би ги означиле како „терапија на конверзија“. Ве молиме, не забранувајте го овој вид на советување.

Ема Т.

Јас сум христијанин, но исто така искусив иста привлечност во секс и беше вклучен во иста сексуална врска вклучена и исклучена за 4 години во моите рани 20. Како христијанин, бев свесна за библиското учење за сексуалноста и односите и сакав да живеам живот што му оддаде чест на Бога. Дознав за една христијанска група за поддршка на југот на Сиднеј, каде можев да се сретнам со други христијани и мажи кои доживуваат истополова привлечност, но избираат да го живеат животот Божјиот начин. Оваа група за поддршка беше зачудувачки за мене. Јас бев во можност да разговарам со другите во слична ситуација каде не ме осудуваа и ме поддржуваа во избраниот пат. Растев многу во разбирањето на Божјата loveубов кон мене и за мојата вредност и вредност за него. Пред да ја добијам оваа поддршка, се чувствував изолирано, депресивно и безнадежно, но откако присуствував на оваа група бев поддржан и охрабрен. Јас присуствував на групата за поддршка бидејќи сметав дека е толку корисна и доживотна. Потоа, продолжив да ја водам оваа група и друга група, исто како што сакав да ги поддржувам и да им дадам надеж на другите, како што сум искусил.

Јас разбирам дека во Викторија се дискутира за законите што можат да спречат ваква поддршка во иднина. Ве молиме, не запирајте ги групите за поддршка, како што не можат да продолжат. Луѓето имаат право на автономија и го избираат патот што им одговара. Ве молиме, разгледајте ја мојата приказна и правото на луѓето да направат избори врз основа на вера, во однос на тоа како живеат. Потребна ни е и поддршка.

Пит Н.

Бев длабоко вознемирен кога слушнав дека овој предлог-закон е ставен пред парламентот, за да им се забранува на луѓето да бараат помош од хомосексуален или лезбејски начин на живот. Јас разбирам дека некои луѓе имаа ужасни искуства пред многу години со она што некои го нарекуваат „терапија за конверзија“. И моето срце им излегува на тие луѓе. Искуствата на Мојата Црква не беа ништо како некои од приказните што изгледа дека ги прават насловните страни. Зборувам како некој кој беше член на 4 различни христијански апоени во текот на еден период од 30 година. И јас исто така ја напуштив Црквата 14 години да живеам хомосексуален животен стил. И ова е мојата приказна.

Во средината на 30, ја напуштив Црквата да ја истражам хомосексуалната сцена и да видам дали тоа ќе ме исполни. Првично, се зачудив од сите клубови и светлите светла и забавите. Во комбинација со целото внимание што ќе го добиете како „новиот човек“ во клубот. Поминав 14 години во тој животен стил и се запознав со најневеројатниот човек за тоа време. Бевме заедно повеќе од 6 години. Сè уште го сакам драго како пријател. Неговото семејство, исто така, беа неверојатни луѓе. Ме прифатија и ме вклучија во сè што направија. Не можев да ги обвинам. Но, иако го имав овој неверојатен партнер што ме третираше како крал, ќе се разбудам среде ноќ со солзи во очите. Theивотниот стил за кој мислев дека ќе ми донесе среќа, ме внесе подлабоко и подлабоко во депресија бидејќи не може да ми го даде тој внатрешен мир што доаѓа само од запознавање на Бог. Тоа е нешто што е невозможно да се објасни на некој кој никогаш не бил христијанин и имал DEEP однос со Бога.

После 10 години, започнав да барам излез. На крајот наидов на Обнова и се поврзав со некои од водачите. Ме запознаа на кафе. Понуди да се надевам и да ме известам дека многу луѓе излегоа од тој животен стил и го најдоа мирот што го барав. Во ниеден момент овие луѓе не се обиделе да употребуваат сила или да ме притискаат да го сменам мојот животен стил. Исто беше и со сите четири Цркви на кои присуствував низ годините. Ниту еден водач или личност никогаш не ме отфрли затоа што се борев со хомосексуалноста. Ми пристигнаа во loveубов најдобро што можеа и ми понудија помош молејќи ме низ мрачните времиња во мојот живот. Тие го споделија она што Библијата мораше да го каже за темата на хомосексуалноста и ги презентираше про и лошите страни на секоја одлука. Но, зависи од мене дали ја добив таа порака или ја отфрлив. Можам само да ги пофалам сите различни луѓе и водачи од Црквите во кои учествував со текот на годините. И особено ПОВЕЕ за стоењето крај мојата страна, додека одев уште 5 години пред да решив да го напуштам животниот стил. Ниту еднаш не принудија или ме притискаа да го напуштам тој животен стил. Имаше многу пати кога беа таму како рамо за да плачат. Некој со кој би можел да го превчитам, кој знаеше со што се мачам и би можел да се однесува на тоа. Ги честам оние што застанаа покрај мене во текот на таа сезона од мојот живот. Додека тие се соочија со многу прогонство од ЛГБТИК заедницата.

Какво право мора да се обиде група на луѓе и да ме забрани да барам помош од тој начин на живот преку авенијата што избрав да одам. Дали тоа е преку Црквата или некоја друга организација. Имам исто толку право да го напуштам тој животен стил во кое било време сакам, како што треба да го живеат ако изберат. Но, никој нема право да го принуди својот став од друга страна.

Денес сум 2 години надвор од тој животен стил и мојот живот станува сè што се надевав дека би го посакал. Имам оној мир што никој не може да го одземе. Сметам дека сум благословен што имав такво Churchубовно семејство во црквата од многу различни луѓе што стоеја крај мене и ме поддржуваа на моето патување.

Ако луѓето сакаат да живеат хомосексуален животен стил, тогаш треба да имаат право да го сторат тоа. Според истиот ток, ако луѓето сакаат да го напуштат тој животен стил, треба да им биде дозволено да побараат помош со какво и да било средство што ќе изберат.

Лин Б.

Првпат се приближив до христијанско министерство во 1994 за да најдам помош со мојата несакана привлечност во истиот пол. Не сакав да бидам привлечен ист пол затоа што не е во склад со мојата христијанска вера и затоа што не е мојот вистински идентитет, туку предизвикан од раните трауматски животни искуства. Преку ова министерство добив помош што ми требаше за да почнам да ја надминувам мојата привлечност и да најдам внатрешно заздравување. Поминаа неколку години, но со помош на ова министерство и другите христијански министерства, пастори и христијански пријатели, успеав да ги надминам и сега сум ослободена од истата привлечност. Јас сум многу загрижен што истата помош може да не биде достапна во иднина за другите што ја бараат. Јасно е преку моето искуство и искуството на многу други кои ја надминуваат истата привлечност на секс со вистинска поддршка. Ве молиме, не им дозволувајте на луѓето право на оваа помош и нивната можност да живеат во согласност со нивната вера и нивниот вистински Бог даден идентитет. Ве молиме, не оставајте ги сами да страдаат од овој конфликт.

Дани езард.

Ви пишувам со цел да го споделам своето сведоштво за позитивните искуства со практиките на конверзија и моите грижи за верска слобода во предложените забранети практики за претворање во Викторија. Претпочитам да не бидам анонимен.

Јас сум австралиска жена со привлечност од ист пол, која е загрижена за заштитата на верската слобода во предложената забрана за практики на конверзија во Викторија. Имам корист од она што Комесарот за здравствени жалби го дефинира како „практики за конверзија“. Моето искуство за ова е помош од христијански советници-поротници „вклучувајќи напори за елиминирање на сексуални и / или романтични привлечности“ што ги имам кон другите жени и помош во реформата на моето разбирање на сексуалноста за да се усогласи со традиционалниот христијански морал. Ова советување / менторство го побарав во Северната територија каде што пораснав и од ментор во Викторија. Доживеав намалена депресија, поголема јасност на мислата, поздрави пријателства и подобар граѓански придонес преку „практики за конверзија“, кои според моето искуство поточно се нарекуваат христијанско советување или менторство. Загрижен сум дека предложената забрана не ги штити само оние што имаат штетни искуства во практиките на конверзија, туку и луѓето како мене кои имаат корист од христијанското менторство што одговара на дефиницијата на HCC за практиките на конверзија. Силно верувам дека влијанието на забраната на практиките на конверзија врз правото на слобода на религија НЕ е оправдано “.

Џон Д

Открив дека министерството, „Ливинг Вотерс“ е неверојатно корисно бидејќи обезбеди безбеден и искрен простор да зборувам за моите родови чувства и сексуалниот идентитет во рамките на мојата верба. Ова министерство и некои специфични совети за злоупотреба беа неверојатно корисни во моето интегрирање како возрасен човек и ја помирував мојата вера со моите сексуални привлечности.

Робсон Т.

Во средината на осумдесеттите години, бев хоспитализиран во една голема викторијанска наставна болница со депресија. Кога лекарите кои доживеаја дознав дека уште од пубертетот повеќе би претпочитав да бидам женско отколку машко, ми беше дијагностициран полов растројство во идентитет (ГИД) и ми препорачаа да се подложам на операција за прераспределување на секс (СРС) како единствен начин на кој би да може да ги реши проблемите и да живее исполнет живот. {Депресијата беше игнорирана и повеќе не беше адресирана.

Во болница бев изложен на повеќе сесии со индивидуални лекари, а некои со други присутни. Сега беше понуден СРС „на чинија“ - но јас одбив. Лекарите кои лекуваат веднаш изгубија интерес и ме ослободија од болница.

Набргу откако бев отпуштен, станав христијанин, до сега бев непријател на христијанството. Со ентузијазам ја прифатив мојата нова вера. Сохристијаните во голема мера беа претпазливи, ако не и непријателски расположени кон моето минато. Сепак, на крајот наидов на мала група верници кои ја разбраа и ја поддржуваа мојата позиција. Постепено, како што продолжив да се фокусирам на мојата вера, родовата амбивалентност се намали.

Во наредните години запознав бројни лица со слични искуства. Имајќи напред кон решавање на нивната родова двосмисленост со лична поддршка на истомисленици и мали групи - не мора христијански. Во истите тие години имав можност да се сретнам со високо квалификувани искусни лекари и научници, од кои сите истакнаа дека не постои квалитетна наука за поддршка на идеологијата дека родовата двосмисленост може да се реши само со операција.

Денес, сега во моите седумдесетти години, ги забележувам власта и идеолошките обиди за легитимирање на трансгендираното и слично однесување и законски да ги замолчам таквите индивидуи и групите за опоравување. Да се ​​забранат ваквите групи и поединци, според мое мислење, би било еквивалентно на законодавството што ги тера припадниците на алкохоличарите анонимни да се сретнат во пабови и винарски визби.

Мари Х.

Го пишувам ова за да споделам за неверојатната поддршка што ја добив во текот на изминатите 15 години или слично во областа на мојата привлечност во ист пол. Имав несакана привлечност од ист пол колку што можам да се сетам (веројатно од околу возраст 8 или 9 барем) и сфатив во средно училиште дека ова не биле чувства што ги доживеале повеќето луѓе.

Станав христијанин кога бев скоро 20 и заради моето силно убедување дека хомосексуалноста не е дел од Божјиот план за мојот живот, барав помош да се справам со несаканите привлечности и мисли што ги доживеав. САКАМ оваа помош и сум супер благодарен што успеав да ја најдам, бидејќи ова беше исклучително тешко време во мојот живот. Се чувствував изгубено и збунето и имав многу прашања. Прочитав книги кои објаснија дека хомосексуалноста не е нешто со кое сте родени, туку нешто што генерално се развива преку / заради низа други фактори во вашиот живот. Открив дека ова е вистина во мојот живот.

Сексуално малтретирав кога бев 8 или 9, не се поврзав добро со мајка ми и затоа барав ectionубов од постарите жени, а имав татко кој беше злоупотребуван и контролиран и ме исклучуваше мажи. Отидов во група за поддршка, која ми беше неверојатно корисна, за да можам да разговарам и да навигирам за некои од овие теми со други луѓе кои имаа слични приказни. Исто така, побарав едно-на-едно советување, што го правев и исклучував многу години. Ова исто така беше исклучително корисно и честопати беше она што го чувствував, ме провлекуваше низ некои од најтешките периоди. Јас бев во можност да зборувам со многу луѓе во црквите кои ме поддржаа преку нивната loveубов, молитва и поддршка.

Јас денес сум различна личност. Работев низ многу од овие проблеми од моето минато и пронајдов многу заздравување. Имам други кои ќе стојат крај мене во моето религиозно убедување и ќе продолжат да се молат за мене кога имам потешкотии во оваа област. Сè уште имам привлечност од ист пол, но денес е многу помалку проблем за мене отколку што беше пред 15 години. Не е толку одземање и не е така како да се дефинирам. Јас сум христијанин пред сè и најважно. Сега сум во брак и живеам среќен брачен живот.

Не знам како би преживеал без поддршката што ја добив, од црквите, поединците и организациите кои служеа да ме поддржуваат на многу начини со текот на годините. Има многу други како мене, кои бараат поддршка денес, и кои ќе ја бараат во иднина. Има многумина што ги познавам во геј начин на живот кои не се задоволни и кои би сакале излез, но не верувам дека е можно затоа што се сруши нашите грла (преку ЛГБТК + медиумите / агендата) дека промената не е можна и дека луѓето се родени геј, затоа нема излез и тие треба само да се „прифатат“. Ако луѓето изберат да продолжат да живеат на овој начин, тоа е нивниот избор. Меѓутоа, ако луѓето „изберат“ да го напуштат ЛГБТК начинот на живот и сакаат поддршка да го сторат тоа, тоа е и нивниот (и мојот) избор.

Не треба да бидеме спречени да бараме помош само затоа што другите не сакаат да имаат помош. Никој не е присилен за поддршка / 'конверзија терапија'. Ако луѓето бараат поддршка и подоцна се премислат, тие можат слободно да одат подалеку. Но, не отстранувајте ја опцијата за оние од нас кои сакаат и ценат и им е потребна таква поддршка. Ако нелегализирате таква поддршка, вклучително и молитва, советување и слично, подоцна ќе слушнете луѓе што сакале поддршка, но не сте можеле да ја пронајдат и им го одземат животот, затоа што тие ќе останат заробени со нивната несакана иста сексуална привлечност и верувате дека нема излез.

Ние наводно сме слободна земја. Затоа, ве молам, не забранувајте ги овие „терапии“ кои беа толку неверојатно корисни за мене и за многу други што ги познавам. Дозволете им на луѓето да имаат слобода да изберат да бараат поддршка ако сакаат. Оваа поддршка и loveубов што ја добив е еден од најскапоцените подароци што сум ги добил досега. Се молам и другите да ги имаат истите можности што сум ги имал.

Ирина Ц.

Јас се викам Ирина и јас сум ист пол што го привлекувам Кристијан. Јас пораснав во Западен Сиднеј во 80 и имав проблематична адолесценција заради сексуален напад на деца, физичко злоставување и злоупотреба на дрога и алкохол за да се справам со ефектите од ова. Дрогата и алкохолот предизвикаа дополнителни проблеми; училишна суспензија (откако моето училиште беше исфрлено од Музејот на уметноста во Сиднеј кога пристигнав слеп пијан), силување на банда (додека беше затруено), исфрлен од карвански парк (заради интоксикација и моето влијание врз другите жители / посетители) Имаше исто така, повеќекратни слични инциденти додека беа под дејство на дрога или алкохол кои имаа исклучително негативен ефект врз мојот живот.

Ова се смени за мене на возраст од 19 кога станав христијанин. После тоа, ми помогна мојата црква и престанав да користам дрога и алкохол. Откако бев доволно трезен, успеав да работам низ мојата историја, за која верувам дека негативно влијаеше врз мене и доведе до забуна околу мојата сексуалност. Во тоа време мојата црква ми помагаше со советување и наоѓање на корисни ресурси и министерства кои би можеле да ме поддржат во текот на моето патување. Ова беше многу корисно и верувам дека ми го спаси животот.

После добивањето на оваа помош, присуствував на Универзитетот како студент на зрела возраст и дипломирав, по 4 години, со диплома за социјална работа (почести од прва класа) не верувам дека ќе беше можно да се постигне ова без поддршка што ја добив од мојата црква и различните христијански министерства и ресурси што ми помогнаа да ги изразам моите хомосексуални желби. Помошта што ја добив ми помогна да направам информиран избор за иднината што сама ја посакував и ми ги дадоа потребните алатки за самоопределување.

Верувам дека луѓето имаат право да изберат свој пат и дека слободата на говорот и пристапот до сите информации се неопходни. На универзитетот честопати споредувавме спротивставени мислења и теории, сигурно нешто исто толку важно и животно определување како и нечија сексуалност, треба да ја имаат истата можност. Зарем јас, како ист пол што го привлекувам Кристијан, немам право да пристапувам на која поддршка и материјал што ми е корисен, дури и ако тоа е во спротивност со популарното гледиште.

Силвестер.

Во последно време, се вршат притисок од разни правни надлежности, како на национално така и на меѓународно ниво, да се забрани таканаречената „конверзија“ или репаративна терапија за да им се помогне на луѓето да ја напуштат хомосексуалноста и да ги немаат тие желби. Сакам да го дадам своето сведоштво за ваквите терапевтски ресурси затоа што јас сум човек кој има огромна корист од нивно користење. Ако бев забранет да го сторам тоа, мојот живот и другите други би бил многу осиромашен.

Јас сум некој кој доживеал истополова привлечност (хомосексуалноста) и некогаш живеел на тој начин скоро пет години. Јас, исто така, продолжувам да имам такви несакани желби и повеќе не сакам да живеам со нив. Моите причини да не сакам повеќе вакви желби се затоа што 1) Јас сум христијанин и ги следам зборовите на учењата на мојот Господ и Спасител Исус Христос - што е мое демократско право и прерога - и 2) затоа што некогаш сум бил хомосексуалец искуството да бидам длабоко деструктивно и за себе, како и за оние со кои што правев.

Речиси пет години живеев како активен хомосексуалец и на крајот застанав. Сепак, спротивно на популарниот мит, не ја донесов оваа одлука затоа што бев малтретиран; не е направена заради „хомофобија“ (што и да значи) не е направена затоа што црквата ме нападна; и не беше направена само затоа што Библијата ми рече да го сторам тоа (иако тоа беше значаен дел од тоа) застанав затоа што јас искрено не сакав да живеам на тој начин повеќе. Ја најдов хомосексуалната сцена како деструктивна затоа што во времето кога бев во неа, не најдов среќа, исполнување на сексуални односи или некој со кој би можел да го споделам животот; Напротив, наидов на површни сексуални обиди со мажи чии имиња никогаш не ги знаев и каде живеев секогаш се плашам дека би можел да завршам со ХИВ / СИДА. Најдов луѓе кои само се грижеа за „живеење во моментот“, а малку друго. Во тоа време, станав роб на страста и се деградирав додека другите се деградираа во залудна надеж да најдам друг човек што ќе ми ја даде theубовта што толку очајно ја барав. Станав крајно сиромашен, нарцистички и себичен и бев зафатен да ги обвинувам другите во мојот гнев за тоа што стана мојот живот.

На крајот, го оставив сето тоа. Сега сум во 40-ти години и сум оженет со две деца, но сепак сакам да бидам ослободена од истополовите атракции што ги имам. За да ми помогнете во несаканата хомосексуалност, присуствував на разни состаноци на молитви и христијански министерства посветени на помагање на луѓето надвор од хомосексуалноста. Конечно, наидов на христијански терапевт, кого сè уште го гледам, за да ми помогне да се справам со изворите на мојата хомосексуалност затоа што навистина сакам да бидам ослободена од тие желби. Ниту едно од овие министерства и терапии досега не вршеше притисок врз мене или на некој да ја напушти хомосексуалноста: Јас и другите што ги посетуваме, таму сме целосно доброволно. И тие се ефикасни. Се најдов како резултат на пристап до такви ресурси, губејќи ги моите привлечности од ист пол и во фреквенција и со интензитет. Тие исто така ми помогнаа да се справам со бројни други проблеми како нетрпеливост, страв, несигурност, самосомневање, самозаплашување, гнев и безнадежност.

Тешко ми е да верувам дека владите дури размислуваат да забранат вакви ресурси. Ако некој денес сака да го промени својот биолошки пол, владата нема проблем со тоа, па зошто да забрани терапија за да им помогне на луѓето со несакана привлечност од ист пол? Ако жената сака да има козметичка хирургија за промена на лицето, зошто тоа не е нелегално? Ако мажот сака да се бори против алкохолизмот и сака да има пристап до советување (што е само друга форма на репаративна терапија, без разлика каков е неговото специфично име како „когнитивна терапија“), зарем не смее да добие помош што му е потребна? Ако некои сакаат да вежбаат хомосексуалци и лезбејки, тоа е нивниот избор, и тие имаат слобода да го следат тој избор; впрочем, про-геј рекламирање во Сиднеј неодамна што ја испробува програмата „Геј и лезбејка Марди Грас“ (да не зборуваме за програмата „Безбедни училишта“) е всушност ги охрабрува луѓето да ја видат хомосексуалноста како позитивна алтернатива. Па, зошто владата се обидува да ме присили да направам одредени избори со мојот живот и да ми ги ограничи изборите? За мене, тоа е длабоко недемократско, неправедно, па дури и лицемерно. Како даночен обврзник и граѓанин кој има права на слобода на здружување и изразување, очекувам да можам да го живеам начинот на кој посакувам и да добијам помош што ми треба за да го сторам. Овие ресурси не ги лишуваат другите од своето право да живеат во хомосексуалност како што сакаат - тоа ми дозволува (и другите) да го живеам животот што го избирам, што никој друг не може да ми каже како да живеам.

Како таков, јас лично ги повикувам сите влади, политичари, лидери на заедниците и јурисдикциите да ја напуштат самата репаративна терапија со тоа што не ја прават незаконска, да ја штитат верската слобода и да не бидат заробени на бучно малцинство луѓе кои вршат притисок за забрана за работи што тие мразат и не разбираат. Ако се случи таквата забрана, не само што терапијата би била нелегална, туку ќе ги ограби и јас и другите да донесуваат вистински демократски одлуки за нашите сопствени животи. Кои се другите што ми кажуваат како да го живеам животот?